#azlinrecipes CEKODOK JAGUNG

01:39

Olla guys !  Today nak share satu lagi resepi minuman petang or maybe for breakfast ? Tapi rasanya lagi best kalau makan petang sebab lagi padu kot feeling dia ! Minuman petang yang best which is Cekodok Jagung. 


Actually Cekodok Jagung ni, pernah dah makan masa pergi travel to Indonesia where makan dekat satu restuarant Sunda. That restaurant ada cekodok jagung ni tapi Indonesian tak panggil Cekodok Jagung sebab dorang specific name la but i really cant recalled it back.

Senang je nak buat Cekodok Jagung ni sebab ingredients dia lebih kurang sama macam nak buat Cekodok Crispy.

What you need :

1. Jagung ( fresh jagung yang tak direbus lagi)
2. Bawang Merah
3. Bawang Putih 
4. Cili Padi or Cili Merah 
5. Telur
6. Tepung Gandum.




The steps :

1. Potong kan jagung tu, nak isi sahaja.
    (this one kena extra careful sebab jagung tu keras so bahaya la sikit) 

2. Tumbukkan bawang merah dan bawang putih sampai lumat
   (kalau nak potong pun boleh, tak ada masalah)

3. Potong cili api
  (cili padi jangan tumbuk tau, nnti pedas sangat nak makan so tak rasa manis dari            jagung tu)

4. Then masukkan semua bahan- bahan tersebut di dalam satu bekas




5. Masukkan telur dalam bekas yang ada bahan- bahan tadi tu.




6. Lepas tu masukkan tepung gandum and air sekali . 
(Air ratio 1:1  which is hot water and room temperature water) 




8. Then boleh goreng dalam minyak yang panas.


You guys akan rasa kenikmatan sebab jagung tu akan rasa manis manis sedap tau. Pergh sedap nak mam !



Happy Trying,
Love, Azlin

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images